стремеж

стремеж
стремление
* * *
стреме́ж м
стремление

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Смотреть что такое "стремеж" в других словарях:

 • стремеж — същ. стремление, напън, нагон, устрем, порив, влечение, амбиция, идеал, цел, блян, намерение, желание, жажда, домогване, тежнение, аспирация, наклонност същ. славолюбие, честолюбие, силно желание същ. охота същ. жилка, склонност, тенденция същ.… …   Български синонимен речник

 • неудържим стремеж — словосъч. подтик, импулс, инстинкт …   Български синонимен речник

 • галиканизам — (qbp. gallicanisme) идеи и стремеж на француската католичка црква за што поголема самостојност стремеж за независни односи спрема папата …   Macedonian dictionary

 • конвергенција — (лат. convergentia) 1. сличност, сообразност на особините, стремеж кон иста цел 2. биол. развиток на слични црти и слична градба на телото кај организми што се далеку едни од други по потеклото, но живеат во иста средина 3. граница меѓу топлата и …   Macedonian dictionary

 • паниберизам — (грч. pan, Iberes Иберијци) 1. стремеж за обединување на земјите на Иберискиот (Пиринејскиот) Полуостров (Шпанија и Португалија) 2. стремеж на латинскоамериканските држави за што поблиска врска со Шпанија и Португалија (нивните некогашни матични… …   Macedonian dictionary

 • унитаризам — (лат. unitarismus) стремеж кон државно единство, кон обединување стремеж кон создавање на силна држава со единствена централна власт, со единствена државна управа, т. е. сојузна држава да се претвора во единствено државно уредување спротивно на… …   Macedonian dictionary

 • униформизам — (лат. uniforma) стремеж сите државни заедници, општествени организации или црковни заедници да бидат еднакво уредени стремеж за еднообразност во вршењето на разни општествени активности …   Macedonian dictionary

 • Bulgarian nouns — have the categories grammatical gender, number, case (only vocative) and definiteness. A noun has one of three specific grammatical genders (masculine, feminine, neuter) and two numbers (singular and plural), With cardinal numbers and some… …   Wikipedia

 • Јеховини сведоци — религиозна секта особено распространета во Америка: проповеда скорашно остварување на божјото царство на земјата и се одликува со стремеж кон примерен морален живот и со особена набожност …   Macedonian dictionary

 • автономизам — (грч autonomia) 1. стремеж за постигање на автономија, 2. политички правец што ja застапува таа идеја …   Macedonian dictionary

 • акротизам — (грч akros) фил 1. истражување на прапричината, на последната причина на нешто, 2. стремеж кон она што е највисоко во сознанието (теоретски акротизам) и во дејствувањето (практичен акротизам) …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»